Меню сайту
Наше опитування
Статистика
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 |
ХАРЧУВАННЯ. НАССРНові норми харчування у закладах освіти
Матеріали щодо реалізації плану заходів щодо забезпечення повноцінного, безпечного та якісного харчування дітей у закладі освіти
Нормативне регулюванняРекомендації щодо організації питного режимуХарчування у закладах освіти – права батьківОбладнання для харчоблоківФорми організації харчуванняНорми харчування для дітей різного шкільного вікуСтандарти НАССРДослідження "Задоволеність батьків та учнів шкільним харчуванням”Наказ №002 від 04.01.2021 Про організацію харчування в закладах загальної середньої освіти Приморської міської ради Наказ №003 від 04.01.2021 Про організацію харчування в закладах дошкільної освіти Приморської міської ради
Реформа шкільного харчування: які продукти заборонили
Новий санітарний регламентЗ 1 січня в Україні діє новий санітарний регламент для закладів середньої освіти. Він передбачає сучасні норми щодо облаштування шкіл, освітлення, звукового та температурного режиму, а також якості харчування. Відповідно до нових правил, зі шкіл мають зникнути шкідливі снеки та газовані напої. Так, у буфетах та автоматах заборонили продавати: кондитерські вироби, солодкі зернові продукти, що містять понад 10 г цукру на 100 г продукту, вироби з кремом, морозиво, м'ясні та рибні продукти промислового виробництва (ковбаси, сосиски, рибні консерви), непастеризоване молоко, непастеризовані соки, солодкі газовані та енергетичні напої, каву та кавові напої. Крім заборон, регламент має низку нових вимог. Шкільне харчування має стати більш здоровим і різноманітним. Документ встановлює групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів, зокрема, злакові, овочі, молочні продукти. Так, для учнів раз на тиждень обов’язково має готуватися риба, мають подаватися фрукти та ягоди.
Розробка сезонного менюІніціатори реформи кажуть, що минулий рік повністю присвятили зміні законодавчих норм, що дадуть змогу далі реформувати систему шкільного харчування. Крім оновленого санітарного регламенту, були затверджені нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів у школах. Закладам освіти розробили рекомендації щодо закупівель, а також настанови для використання системи аналізу безпечності харчових продуктів. Нові норми і порядок організації харчування учнів було подано на розгляд Кабміну. Наступний етап реформи шкільного харчування, запланований на 2021 рік, – це оновлення меню. За словами Олени Зеленської, наразі фахівці працюють над зразками меню з рецептами страв і технологічними картками, які відповідають оновленим вимогам і нормам харчування для дітей усіх вікових груп. До створення страв залучили відомого кулінара Євгена Клопотенка, представників громадських організацій, експертів у галузі харчування та дитячих лікарів – ендокринологів і дієтологів. Шкільне меню складатимуть залежно від пори року. Восени даватимуть більше сезонних фруктів – слив, яблук, взимку – цитрусових і бананів. Система НАССРВідповідно до ст.20, 21 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 01.10.2012 №590 "Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)" із змінами, з метою забезпечення безпеки харчової продукції, продуктів харчування та ефективного функціонування системи НАССР у ЗДО (ЦРД) з 20.09.2019 року введено в дію постійно діючі процедури, засновані на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)Міжнародна система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (англ. НАССР) – система, яка ідентифікує, оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.Адміністрація ЗЗСО зобов’язана впровадити і постійно підтримувати функціонування принципів системи ХАССП (НАСССР) на харчоблоках.Головним завданням системи ХАССП (НАССР) в ЗЗСО є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за етапами приготування став і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів комірником (іншою відповідальною особою) і до моменту видачі готової страви. |
Пошук
Календар
Архів записів
Друзі сайту
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||